#020 – Tanácsadó vagy önálló munka

Csak egy történet az életből – második rész

Egyeztettem a banki kapcsolataimmal és megemlítettem számukra, hogy mi a történet lényege, amint megkapom az alátámasztó iratokat, küldöm.

Be is érkeztek a szükséges iratok. Amelyeket továbbítottam 2 pénzintézetnek. Hiszen a számlavezető bankja, aki a legtöbbet látja a cégről. Elvileg ők azok, akik a leggyorsabban adhatnak hitelt. Természetesen Ők az elsők, akik el is utasították az első kérelmét.

Az egyik bank szinte azonnal reagált, hogy így már egészen más a „leányzó fekvése”, menjünk tovább. Verseny van, új ügyfél, jó ügyfél… Meglévő ügyfél „fejőstehén” kategória…

Teltek a napok, és vártunk. Megbeszéltük, hogy az ügyfél nyit egy bankszámlát, majd elindítjuk a hitelkérelmet. Viszont szívesebben maradna a jelenlegi bankjánál. Ismeri a rendszereit, és hozzászokott. Egyszerűbb lenne, neki és az ügyfeleinek is a folytatás.

Azonban a számlavezető bankja az előző estére bejelentkezett, hogy érdekes módon javult a minősítése. Így ott is érdemes továbbmenni, illetve újra beadni az igényt. Természetesen csatolva az elutasító végzést. Valamint csatoltuk még a hitelkérelem mellé a másik banki számlanyitásról a szerződést. Ennek 2 oka is volt, az egyik 15 napon belül amúgy is be kell jelenteni mindennemű változást a cég életében. Hiszen egy másik bankban számlanyitás az jelentős döntés. Ráadásul tájékoztattuk az ügyintézőt, hogy a másik pénzintézettől is van hitelajánlat. Azonban a saját bank többet ajánlott, így a fix 5,00%-os kamatkörnyezetű Széchenyi termékek esetében a magasabb összeggel széleskörűen lehet gazdálkodni.

Mivel a számlanyitás napján a tulajdonos szabaddá tette magát, így a KAVOSZ hitelkérelem beadására is sort kellett keríteni. Egy valódi tanácsadó odafigyel az ügyfelére és annak nem „rabolja” az idejét. Tehát időpontot szereztem egy KAVOSZ irodához … Mondhatom a 4. iroda esetében (4 telefonhívás), de sikerült…

Megtörtént a beadás, megérkezett a NAV 0-ás igazolás. Majd az iroda végzett és átvittem a bankba. Teltek a napok… Türelmesen vártunk. A másik bankba pedig tájékoztattuk az ügyintézőket, hogy türelmüket kérjük, mert a számlavezető bank az „utolsó” pillanatban mégis tovább engedi.

2023. április első hetében értesített a számlavezető bank, hogy engedélyezték az igényt. Így felkészültünk a szerződéskötésre, amire húsvét után került sor…

Az ügyfél – mondanom sem kell – pezsgőt bontott, ami érthető is. Nem bízott a sikerben, csak reménykedett.

A hitelszerződésre nem szoktam bemenni, kivéve, ha az ügyfelem igényli. Ekkor érzem magam tolmácsnak. Magyarról – magyarra fordítok. Illetve megvédem az ügyfelem az ügyintézők tervszámainak elvárt keresztértékesítésétól (volt már rá precedens).

Majd a sikeres szerződéskötést követően a számlavezető bank levonta a folyósítási jutalékot (hozzáértők ebből már tudják, hogy melyik bankról van szó). Majd továbbították az anyagokat a GHG-nak. Akinek a díját pár nap múlva levonták és így szabaddá vált a folyósítás.

Eltelt pár nap és hívott az ügyfél, hogy kinéztek egy 5 személyes puck up személyautót. Melyre lízinget igényelnének, amelynek már inkább nem menne neki önállóan, ha tudok benne közreműködni, akkor megbízna azzal is. Már hogy a viharba ne vállalnám. Hiszen hasonló bankárok végzik azt a tevékenységet is. Jelenleg ennek a folyamatnak a közepén tartunk. Nincsennek a lízingesek a helyzet magaslatán. Tudjátok a még ez kell, még azt kell beküldeni. Meg bocs, ez lemaradt. Mindenesetre, pótoljuk az anyagokat és a kéréseiket is teljesítjük. Igyekszem az eredeti dokumentumokkal magam „futárkodni”, mert akkor tudom, hogy bevittem és bent van.

Az előzetes minősítésen megfelelt és ennek tudatában megrendelték az autót és a kiegészítőit. Be is kérte a kereskedő a foglalót és a beérkezéskor majd ezt feltölti 30%-ra. Lassan be is érkezik, felszerelik rá a kiegészítőket (csörlő, miegymás…). A lízingesekre kell majd várni…

3 szereplős szerződés lesz. Így kanyarintok egy szép karikát (motoros szleng) Budapest – Nyíregyháza – Budapest útvonalon. De legalább meglesznek az eredeti aláírások minden dokumentumon és nem kell várni a postázásokra.

Bp., 2023.05.02.

Közben megtörtént a lízing bírálata. Amely egy „csendes” előzetes hezitálás volt. Mire az ügyféllel, viszont ajánlatot tettünk, hogy rendben, emeljük meg az önerőt. Tehát 40%-os önerővel indítsuk a lízinget. Megértjük, hogy a cégnek van közben egy folyószámlahitele (KHR-ben látszik), és így jelentősen megnő a kötelezettségek aránya. Amely a cég eladósodottságát fogja mutatni. Ez kockázatosabbá teszi azt.

Újabb bírálat, és újabb hezitálás. Nos egy jó tanácsadó itt készít néhány lízing kalkulációt, azonos alapadatokkal – mindezt összehasonlítható formában Excelben. Elkészült, majd a banki kapcsolattartó partner segítségét kértem – az ügyfelem érdekében – , hogy hasson már oda egy kicsit, mert az összehasonlító anyag alapján (amit be is küldtem neki pdfben) egyértelműen látszott, hogy az Ő lízingjüké a legkedvezőbb finanszírozási konstrukció. A többiekével összhangban a teljes futamidő alatt közel 3 millió forinttal kedvezőbb a teljes visszafizetés. Tény, hogy a másik lízingcégnél „azonnal” megadták volta a hitelt, 30%-os önerővel.

Itt „közbevetném”, hogy mit képviselsz, mint tanácsadó? A magasabb hitelösszeget, a hozzá tartozó magasabb jutalék miatt? Vagy valóban figyeled az ügyfeled érdekeit? Megbeszéléseitek során kikérdezed az ügyfeled a preferenciáiról? Arról, hogy számára mi a fontosabb?

Végezetül a közbenjárással és az ügyfél 50%-os önerejével a lízingcég megadta a jóváhagyást. Ennek megfelelően még így is jobban megérte az ügyfélnek, mintha másik lízingcégen keresztül igényelte volna a finanszírozást.

Végeredményben az ügyfél már át is vette a járművet és használja. A törlesztés pedig augusztusban fog megkezdődni.

Bp., 2023.07.11.