#016 – Amit tudni érdemes a fejlesztésekről – hitelezésről

Engedjetek meg egy történetet „számokkal” és érthetőbb lesz:

XY termelő vállalkozó előállítja a termékeit és értékesíti. Mondjuk úgy, hogy egy gép vásárlásával (modernebb, újabb típusú gép) a termelési kapacitását 3szorosára tudná emelni. A működési költségei az eddigi 60%-ára csökkennének és a karbantartásra is kevesebbet kellene költenie, ráadásul 3 évig ad rá gyártó garanciát. De erre a gépre a vételárat a jelenlegi működése mellett közel 8 év alatt tudná megspórolni. Vagy most felvesz egy beruházási hitelt vagy akár géplízinget és a gépet be tudja szerezni 3 hónapon belül. Nincs karbantartás miatti leállás, megtakarít közel 40%-os rezsit. Valószínű a selejtaránya is kedvezőbb lesz. Természetesen a bank pénzét használva neki kamatot, kezelési költséget fizet. És a jövőbeli spórolt tőkét előre hozva, jelenértéken vásárol. Majd a megtakarításokból 6 – 7 év alatt visszafizeti a hitelt.

Még számok nélküli példa esetén is érzékelhető, hogy az évek alatt elkülönített forrásokból egy-egy komolyabb fejlesztést megvalósítani szinte balgaság. Hiszen előre hozható és a fejlesztés által generált megtakarításoknak köszönhetően, vagy azok általi megtakarításokból visszafizethető. A fejlesztési tervek lényege pedig az, hogy ne essen bele a vállalkozó abba a hibába, hogy rögtön akkorát akarjon nőni, amit már nem képes finanszírozni.

Hiszen ilyenkor felmerülhet a kérdés. Amennyiben 2 gépet vásárolna mire kellene figyelnie:

a, kapacitás,

b, megrendelés állomány,

c, vásárlóerő,

d, piaci igény

e, sorolhatnánk még a paramétereket (vállalkozás és tevékenység függő),

Képes-e a többlet alapanyag és segédanyagszükségletet is beszerezni vagy azt finanszírozni? Cash-Flow tervet át tudja hidalni? Amin azt értsd, hogy a beszerzések kifizetését fizetni, úgy, hogy az eladásból származó bevétel még nem érkezett be a vállalkozásba. Pénzhiány keletkezhet, amely komoly finanszírozási problémát, akár csődhelyzetet is teremthet egy cég életében. Túl nagyot sem növekedhet, mert nem lesz képes felügyelni”.

Alapvetően a hitel nem „potya pénz”, vissza kell adni!

Általában akkor fordul a vállalkozó a bankhoz, amikor pénzre, forrásra van szüksége. Tudod ez olyan, hogy a fejlesztési elképzelésed megvan. Jó közelítéssel azt is tudod, hogy mennyibe kerül majd. Így kérsz hozzá hitelt.

Az viszont tény, hogy a vállalkozók majdnem 90 %-a a lehető legtöbb hitelt kéri – Mi a maximum, amit kaphatok? – hangzik el a kérdés.

Arra miért nem gondol a vállalkozó, hogy a fejlesztésre össze is lehet gyűjteni a forrást! Igen apránként összerakni, erre lenne hivatott az Eredménytartalék a mérlegben. Ahol az összeg általában rendelkezésre is kellene, hogy álljon. Ez azonban a cégek közel 99 %-ában csak adminisztratív eredmény már…

Cáfolj meg, de szerintem Te is olyan vállalkozó vagy, mint én. Amit akarsz azt most akarod, ott és azonnal. Így a forrásaid hiánya miatt be kell vonnod külső forrást. Képes lennél türelmesen várni, hogy összegyűjtsd a pénzt? Kétlem…

Ebben az esetben viszont azt ajánlom, hogy csak akkor igényelj hitelt, ha azt a fejlesztést valóban meg akarod valósítani. Valóban megvizsgáltad és ténylegesen szolgálja a vállalkozás érdekeit. Mert ebben az esetben érdemes lehet a banki hitelt hozzárendelni, hogy ne kelljen összegyűjteni a bekerülési költségeit, hanem a hitel folyósítását követően máris meg tudd valósítani.

Meg szoktam kérdezni a tárgyalópartnereimtől, hogy szerintük melyik a legjobb hitel?

Ezt a kérdést most Neked is felteszem! Írd meg a blogbejegyzés alatt, hogy mit válaszolnál?

Milyen válaszokat kaptam eddigi munkám során és milyen csodás válaszok adhatóak a kérdésre:

  • Amire nincs szükségem. – Paul
  • Amit nem kell visszaadni. (Ezt a választ adja a tárgyalópartnereim 85 %-a – félelmetes)
  • Amit tudok fizetni.
  • Amit már visszafizettem.
  • Amit már visszafizettem és még eredményt is hozott.*
  • Amit olcsóbban megkapok, mint a piaci feltételek.
  • Elkészítettem a projekt költségvetését és a saját forrásaink felhasználása erre drágább, mint a banki hitel igénybevétele. (Ez már nagyon tudományos, és komoly tervezést igényel)
  • Amikor egy olcsó banki hitelt adnak (támogatott hitelt), akkor azt fel kell venni, adják. (Mindegy mire?)
  • Amikor egy olcsó banki hitelt adnak (támogatott hitelt), akkor azt fel kell venni, adják. (De csak akkor, ha valóban tudom a vállalkozásban hasznosítani és megtermeli a bekerülési költségeit és még némi eredményt is hoz.)
  • Te mit tennél még hozzá? Milyen tapasztalataid vannak? A legjobbakat beemelem a blogbejegyzésbe – szerzőjük nevével – tiszteletből!

* ezt tekintem „ideális” válasznak

Bp., 2023.01.27.